ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Isnin, 25 Februari 2013

Video Kemalangan dahsyat di litar lumba

Satu kemalangan dahsyat menyebabkan kereta pelumba Kyle Larson melambung ke udara dengan serpihan mengenai tempat duduk penonton dan mencederakan berpuluh-puluh orang pada perlumbaan pembukaan kereta NASCAR di Litar Antarabangsa Kelajuan Daytona di sini kelmarin.

Presiden Litar Antarabangsa Daytona, Amerika Syarikat (AS), Joie Chitwood berkata, seramai 28 penonton cedera dalam insiden tersebut dengan 14 mangsa dibawa ke beberapa buah hospital tempatan.

Menurutnya, seramai 14 mangsa lain dirawat di sebuah kemudahan perubatan di litar tersebut.

Menurut Chitwood, beliau tidak dapat mengesahkan tentang laporan bahawa sekurang-kurangnya dua orang parah dalam kejadian itu.

"Adalah tidak wajar untuk saya mengulas tentang perkara tersebut," kata Chitwood pada satu sidang akhbar di litar itu tiga jam selepas kemalangan berlaku.

Pelbagai laporan media menyatakan angka kecederaan nahas tersebut melebihi 30 orang.Stesen televisyen ESPN melaporkan seorang penonton dewasa mengalami trauma manakala seorang remaja berusia 14 tahun mengalami kecederaan kritikal tetapi tidak mengancam nyawanya.

Kemalangan berlaku apabila kereta Regan Smith dirempuh ketika beliau cuba menghalang pelumba-pelumba lain untuk memotongnya.

Perlanggaran tersebut menyebabkan kereta Larson melambung ke pagar yang memisahkan litar dengan tempat duduk penonton.

"Saya dilanggar dari belakang dan tidak sempat untuk berbuat apa-apa," kata Larson selepas keluar dari kereta lumbanya yang remuk.

Semua pelumba yang terlibat dalam kemalangan tersebut tidak cedera.Seorang pelumba, Michael Annett dimasukkan ke hospital kerana dadanya hanya tercalar dalam kejadian itu.[kosmo]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...