Satu kajian mendapati perbuatan memakan makanan segera yang kerap
bukan sahaja menggemukkan tetapi juga boleh merosakkan hati seperti
menghidap hepatitis.
Penulis buku Better in 7, Dr. Drew Ordon berkata, kajian
mendapati kekerapan memakan makanan segera dalam tempoh sebulan boleh
memberikan kesan perubahan mendadak kepada hati.
Beliau berkata, makanan segera terutamanya kentang goreng sangat berbahaya kerana mempunyai bahan tambahan.
''Kita tahu kentang goreng ditambah garam dan digoreng dalam minyak
yang berlemak, tetapi makanan ini juga ditambah gula. Kenapa gula?
Kerana tindakan ini menjadikannya lebih garing,'' katanya dalam
rancangan Amerika Syarikat (AS), The Doctors.
Beliau berkata, makanan seperti ayam goreng dan 'onion rings' pula sangat tidak baik kepada hati.''Perubahan berlaku di dalam enzim hati seperti kesan jangkitan hepatitis. Penyakit ini boleh merosakkan hati,'' katanya.
Ordon memberi amaran sebarang produk yang ditandakan sihat atau segar
di restoran makanan segera berkemungkinan tinggi mempunyai bahan kimia
tambahan kerana tiada peraturan jelas tentang makanan berkenaan.
''Beberapa tempat menggunakan sejenis bahan dikenali sebagai
propylene glycol yang merupakan sejenis bahan antibeku ke atas
sayur-sayuran untuk mengelak daripada rosak.''Walaupun jumlah itu kecil namun adakah anda mahu makan bahan antibeku,'' katanya.[utusan]