Lelaki yang menikmati makanan ringan bergoreng
lebih sekali seminggu bakal meningkatkan risiko diserang kanser prostat
sebanyak 30 peratus, menurut satu kajian.
Kajian oleh sekumpulan penyelidik dari Pusat Penyelidikan Kanser Fred
Hutchinson, Seattle mendapati makanan ringan seperti kentang goreng,
ayam goreng, ikan goreng yang bersadur tepung dan donat memainkan
peranan penting dalam membentuk penyakit berbahaya itu.
Walaupun beberapa penyelidikan sebelum ini menyatakan diet tidak
seimbang menyebabkan lelaki mendapat kanser prostat, kajian terbaharu
ini merupakan yang pertama menunjukkan makanan bergoreng lebih
berbahaya.
"Kajian ini yang pertama mengaitkan antara pengambilan makanan ringan
bergoreng dengan risiko kanser prostat," kata Ketua Penyelidik, Dr.
Janet Stanford.
Beliau berkata, menikmati makanan ringan bergoreng sekurang-kurangnya
sekali dalam seminggu meningkatkan risiko kanser antara 30 hingga 37
peratus, berbanding lelaki yang hanya makan makanan tersebut kurang dari
sekali sebulan.
Kajian tersebut dilakukan terhadap 1,549 lelaki yang dikesan
menghidap kanser prostat dan 1,492 lelaki sebaya yang sihat. Kesemua
peserta berusia antara 35 hingga 74 tahun dan mereka disoal mengenai
tabiat pemakanan.
Menurut perangkaan, hampir 40,000 kes kanser prostat dikesan setiap
tahun di United Kingdom dan 10,000 lelaki maut akibat penyakit itu.
Risiko kanser meningkat melalui pertambahan usia dan lelaki berusia
50 tahun mula dilihat lebih mudah diserang tumor, namun ia juga
bergantung kepada elemen genetik.
Bagaimanapun, punca utama mengapa kentang goreng dan ayam goreng mengundang risiko kanser masih belum jelas.
Satu teori mengatakan, apabila minyak masak dipanaskan pada suhu yang
tinggi bagi kaedah goreng tenggelam, bahan karsinogen yang
bertanggungjawab dalam proses pembentukan sel kanser akan terbentuk
dalam makanan yang digoreng itu.[utusan]