ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Jumaat, 21 Oktober 2011

UIA Panas!! Demo Sokong Aziz Bari

Beberapa orang pengawal keselamatan melakukan pemeriksaan ketat di pintu gerbang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) manakala orang awam dihalang daripada memasuki bangunan tersebut.

Menurut seorang pengawal keselamatan, selain orang awam, pihak media juga tidak dibenarkan masuk.

uia student demosupporting aziz bari"Hanya sidang media jam 12 tengahari sahaja dibenarkan, selepas itu orang awam tak dibenarkan masuk, nak sembahyang Jumaat pun tak boleh.

"Kami terima arahan tak benarkan orang awam dan media masuk hari ini,” kata pengawal keselamatan itu.

Tindakan itu dipercayai bagi membantutkan usaha kumpulan mahasiswa yang mahu berdemonstrasi terhadap UIA yang menggantung tugas Profesor Dr Abdul Aziz Bari sebagai pensyarah.
Sementara itu, wartawan Abdul Rahim Sabri yang tiba di UIA sejak pagi tadi, melaporkan kira-kira 700 mahasiswa sedang berhimpun membantah penggantungan Abdul Aziz.

Perhimpunan itu berlansung di perkarangan masjid UIA selepas solat Jumaat.

uia student protest in support of aziz bariMereka melaungkan “Hidup Ilmu”, “Lawan Kezaliman”, “Bebas Aziz Bari” dan menuntut kebebasan akademik di universiti khususnya di kampus berkenaan.

Mereka berhimpun untuk menyokong dan mendokong Abdul Aziz dan mendesak universiti membatalkan hukuman penggantungan kepada pakar pelembagaan itu.

Sewaktu mereka hendak berarak menghantar memorandum, berlaku kekcohan apabila pengawal keselamatan universiti cuba menghalang mereka menghantar memorandum kepada rektor UIA, menyebabkan berlakunya tolak menolak berlaku.

Semalam UIA menggantung tugas Abdul Aziz sebagai pensyarah undang-undang sehingga notis selanjutnya dikeluarkan.

uia student protest in support of aziz bariBeliau didakwa "memberikan kenyataan yang bertentangan dengan kepentingan universiti" dan diberi masa sehingga 25 Oktober depan untuk menjawabnya.

Tindakan terhadap pakar perlembagaan itu dipercayai berikutan reaksinya sebelum ini terhadap titah Sultan Selangor dalam isu Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC).

Beliau berkata, Sultan Selangor sebagai ketua agama negeri mempunyai hak campurtangan tetapi ia perlu selaras dengan ajaran Islam. -sumber dari blog Batu vs Kayu

*Cuak aku..“Hidup Ilmu”, “Lawan Kezaliman”, “Bebas Aziz Bari"..

13 Pengkritik Yang Cuak:

  1. demonstrasi memang mencuakkan...

    BalasPadam
  2. la...teruk nye..
    nme jew UNIVERSITI ISLAM..
    tpy islam ade ajr bt bnde2 cm ny kew
    laalaalal

    BalasPadam
  3. Mesti kerajaan di sebalik semua ni kan..

    BalasPadam
  4. bila politik masuk ipt...gni la jdnya

    BalasPadam
  5. aduhai... bahaya betul skrang nak suarakan pendapat [=="]

    BalasPadam
  6. lor, macam tuh plak? macam2 la dorang nie.

    BalasPadam
  7. politik tak suka nak amek tahu. bye. haha

    BalasPadam
  8. yup.
    tadi after class, lecturer dah warning awal-awal jangan pergi join demonstrasi n jgn libatkan diri.


    kalau tak, free2 muka masuk news. heh.

    kesian lecturer aziz bari. nak suarakan pendapat sendiri pun tak boleh. kata demokrasi. baru cakap dah xleh

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...