ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Jumaat, 21 Oktober 2011

Gaddafi akhirnya mati ditembak

SIRTE – Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi mati akibat kecederaan semasa dia bertempur di bandar kelahirannya di sini semalam.Gaddafi yang memerintah Libya sejak 1969 itu mati selepas ditangkap oleh kumpulan para pejuang yang menentang kepimpinannya sejak Februari lalu. 
“Dia (Gaddafi) juga ditembak di kepala,” kata seorang pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan,(NTC) Abdel Majid Mlegta kepada agensi berita Reuters.NTC merupakan badan yang memerintah Libya buat sementara waktu selepas Gaddafi melarikan diri ekoran kejayaan para pejuang yang menentang kepimpinannya memasuki ibu kota Libya, Tripoli lewat Ogos lalu.

“Terdapat banyak tembakan ke atas kumpulannya dan dia mati,” tambahnya.Sebelum ini dia memberitahu bahawa Gaddafi yang berumur dalam lingkungan 69 tahun ditangkap dan mengalami kecederaan di kedua -dua kakinya pada Subuh semalam. Ketika itu, dia sedang melarikan diri bersama sebuah konvoi semasa jet-jet pejuang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) melancarkan serangan.NATO mengambil alih operasi ketenteraan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk melindungi orang awam pada 31 Mac lalu.[sumber]

*Cuak aku...menang  jadi arang kalah jadi abu..

9 Pengkritik Yang Cuak:

 1. bermula era baru untuk Libya..

  BalasPadam
 2. scarynye gambar nie..bile la nak aman dunie ni kn..huhu

  BalasPadam
 3. jatuhnya seorang diktator...semoga jadi ikhtibar utk para pemimpin yg masih ada kuasa...

  BalasPadam
 4. hish menakutkan la...tak aman2 dunia ni..

  BalasPadam
 5. tkut jgak kalu berada dlm situasi mcm nie....seram tgok gmbr baby tu...

  BalasPadam
 6. Tue bahaya time mengandung tue...

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...