ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Sabtu, 8 Oktober 2011

Bas guna jet jumbo pertama di dunia

Orang ramai kini boleh mengembara dari Dubai ke Abu Dhabi sejauh 121 kilometer dalam tempoh tidak sampai setengah jam dengan hanya menaiki bas.Bas yang digelar 'super bus', ciptaan seorang angkasawan dari Belanda dan merupakan bekas pakar aerodinamik Formula One, Profesor Wubbo Ockels itu merupakan yang pertama di dunia dan mampu memecut sehingga 250 kilometer sejam.


Bas berteknologi tinggi yang kelihatan seperti sebuah kereta Lamborghini yang panjang itu mampu membawa seramai 23 orang penumpang dan berharga 7 juta pound (RM34 juta).Diperbuat daripada bahan-bahan ringan termasuk aluminium, gentian karbon, kaca gentian dan polikarbonat.


Penumpang akan menikmati keselesaan setanding dengan limusin atau jet peribadi ketika menaiki bas sepanjang 15 meter, lebar 2.5 meter dan setinggi 1.65 meter itu yang menggunakan tenaga elektrik daripada kuasa solar.Menurut pereka projek, Antonia Terzi, 'super bus' itu yang dibawa ke Emiriyah Arab Bersatu menggunakan jet jumbo akan melalui kawasan bandar dengan kelajuan yang dibenarkan dan hanya akan memecut apabila memasuki lebuh raya.[sumber]

*Cuak aku..Sampai kat malaysia  lagi banyak la kemalangan pasal bas ni ..kih kih kih..

16 Pengkritik Yang Cuak:

  1. bas ni tak boleh digunakan di tempat2 yg padat mcm malaysia ni huhuhu sia2 jerk buat kuasa pecut tp tak leh pecut sbb sangkut jem hihihi

    BalasPadam
  2. haha.. nak2 jalan yg bengkang bengkok mcm ular kan.. kl kat mesia la mmg terjun gaung la jwbnye.. kih3

    BalasPadam
  3. try jalan dekat malaysia...tengok laju mana boleh pergi...selamat ke tak?

    BalasPadam
  4. 250 kilometer sejam??? aihh, memang banyak lah kemalangan. kekeke :b cuak habis.

    BalasPadam
  5. Memang dahsyat bas ni.
    Laju..
    Kalau jalan kat jalan yang xde kenderaan lain ok la kot dia nak bawa laju mana pon. Tapi kalau atas jalan yang banyak kenderaan lain bahaya la..

    BalasPadam
  6. DUBAI ni mmg kaya gila la..
    kawen dgn pak arab kaya best bro! :P




    luv,
    cik ana

    BalasPadam
  7. peggghh giler lah! canggih betol!

    BalasPadam
  8. haha. kalau lalu gunung ganang, mau tersangkut ha. :p

    BalasPadam
  9. bapak laju..better naik kapal terbang camni..selamat sikit hehe..ngan highway tak rata,silap2 masuk gaung hehe

    BalasPadam
  10. hebat....ar kan...kalau ada kat malaysia best ar..

    BalasPadam
  11. law ade kt malaysia..sume jdy jakun eheh

    BalasPadam
  12. hahaaa . takdenya kat Malaysia cenggini ..

    BalasPadam
  13. bas ni tak ada toilet....huuhu

    BalasPadam
  14. kat malaysia tak boleh guna ni..jalan asyik jem je...hehe...kereta mahal2 pon sangkut woo dalam jem...hee~

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...