ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Khamis, 5 Mei 2011

Kematian Osama dilihat sebagai konspirasi

SHAH ALAM – Keengganan Amerika Syarikat (AS) mendedahkan bukti kematian Osama Laden dilihat sebagai konspirasi untuk menunjukkan kejayaan memburu beliau.
Pensyarah Program Hubungan Antarabangsa Universiti Malaysia Sabah (UMS) Prof Madya Dr Mohd Nor Yazid berkata, sehingga kini, AS masih menyiarkan gambar lama Osama. ”Adakah beliau tidak dimamah usia? Keputusan DNA (Asid Deoksiribonukleik) pula diperolehi terlalu cepat.

Pengumuman pembunuhan Osama pada dasarnya untuk tutup kekalahan AS melancarkan perang ke atas Afghanistan di mana kuasa besar itu tidak pernah menang selama ini,” katanya semalam.

Menurutnya, khabar kematian Osama tidak meninggalkan kesan kepada kerajaan dan dunia luar kerana AS dan sekutunya sahaja yang melabelkan Osama sebagai pengganas.

Sementara itu, Penyelaras Fakulti Undang-undang dan Hubungan Antarabangsa Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Dr Mohd Afandi Salleh berkata, masyarakat dunia masih lagi sukar mempercayai berita kematian Osama.

“Melihat situasi ini, apa sahaja AS cakap, tidak mudah dunia mempercayainya kerana selama ini, banyak maklumat diterima tidak benar. Bukan isu Osama sahaja tetapi krisis Iraq turut diragui.

*Tak Amerika la kalau tak propaganda..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...