ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Jumaat, 29 April 2011

Penyelam temui harta karun

SEBAHAGIAN duit syiling dan harta karun yang ditemui oleh kumpulan penyelam Deep Blue Marine.


SANTO DOMINGO - Kira-kira 700 duit syiling perak, batu cermin dan barang kemas penduduk Mayan pada era tahun 1500-an ditemui di dasar laut di luar pantai Republik Dominica, lapor sebuah akhbar semalam.
Anggota-anggota pasukan pencari harta karun itu mendapati ia merupakan antara duit syiling yang paling lama pernah ditemui.
"Kami bercakap kepada lelaki itu jika dia menunjukkan lokasi duit syiling tersebut ditemui, anda boleh bekerja dengan saya," kata Naib Presiden Deep Blue Marin, Randy Champion.

Kebanyakan duit syiling itu tidak mempunyai tarikh menyebabkan anggota-anggota kumpulan tersebut membuat rujukan dengan mencari maklumat menerusi sejumlah buku untuk mengetahui tahun duit berkenaan.
Menurut Champion, pasukan itu menyelam pada musim luruh yang lalu dan akan pergi ke lokasi tersebut dalam tempoh dua minggu lagi.
Bangkai kapal itu kini dipenuhi pasir dan terumbu karang.[kosmo]

*cuak aku dapat harta karun macam ni..laut kat malaysia ni takde harta karun ke kat dalamnya..nak jugak aku pegi menyelam sekrang ni. hehehe....harta karun dalam gambar ni dijumpai oleh satu pasukan dari kumpulan pencari harta karun, Deep Blue Marine selepas mereka melakukan tinjauan 67.59 kilometer dari pantai dengan menggunakan peralatan berteknologi tinggi.Semasa membuat diaorang buat tinjauan tu, ada mamat seorang ni  datang kat diaorang jual  satu syiling lama dia jumpa masa dia menyelam.. best2... apa lagi kaya la beb..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...