ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Rabu, 9 November 2011

Gaji minimum RM1,500 bagi firma kerajaan Selangor

Selangor hari ini mendahului kerajaan persekutuan dalam melaksanakan dasar gaji minimum, dengan janji untuk membayar RM1,500 sebagai gaji permulaan di syarikat-syarikat milik kerajaan negeri mulai tahun depan.

Pengumuman itu dibuat oleh Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim ketika membentangkan bajet negeri untuk tahun depan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

Menurut Khalid, kakitangan syarikat-syarikat milik kerajaan negeri yang status kewangan mereka stabil akan menerima faedah daripada dasar itu sebelum ia diperluaskan kepada syarikat lain.

Antara syarikat itu termasuk Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS), Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) dan Worldwide Holdings Bhd.

Bagi syarikat-syarikat yang mempunyai status kewangan yang tidak stabil, Abdul Khalid berkata kerajaan negeri akan menyediakan peruntukan dana RM10 juta supaya kenaikan gaji dapat dilaksanakan.

Sebagai kontras, kerajaan persekutuan belum mampu melaksanakan dasar gaji minimum, yang menurut kesatuan dan Pakatan Rakyat, adalah tuntutan yang perlu dilakukan bagi menangani masalah kemiskinan.[sumber]
 
*Cuak aku..Ni baru betul rakyat diutamakan..cakap dan bertindak.. tapi kenapa tak masuk kat buletin utama tadi ek? kih kih kih..

6 Pengkritik Yang Cuak:

 1. hehe..biasa laa bro..political issue..hehe..tapi untung laa sape yang kerja ngan syarikat milik kerajaan selangor..kan bgs kalau syarikat milik kerajaan pusat pun dapat..hahaha

  Regards,
  -Strider-

  BalasPadam
 2. mana boleh masuk buletin utama..kang rakyat sokong pkr pulak..

  jujur tak komen akak nih??
  hehhhe

  BalasPadam
 3. hehe...lau masuk tb..komfom kecoh lak nti..ekkekek

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...