ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Selasa, 8 Januari 2013

Pengunjung zoo kena tutup aurat

Wanita yang melawat zoo di bandar raya ini diminta memakai pakaian sopan, menutup aurat dan jika perlu disediakan skaf untuk melindungi bahu mereka.

Papan tanda di pintu masuk memberitahu pelawat apa yang boleh diterima dan tidak dengan lutut dan bahu perlu ditutup.

Jika pelawat tidak memakai pakaian sopan, skaf disediakan oleh pihak pengurusan zoo untuk menutup bahu. Namun jika kod berpakaian itu tidak diendahkan, pelawat tidak akan dibenarkan memasuki zoo.


Pengarah Jabatan Taman Awam dan Hortikultur, Ahmad Abdul Karim, berkata tindakan itu dibuat sebagai penegasan semula peraturan sedia ada daripada peraturan baru dilaksanakan.

Kami sedar ramai pengunjung zoo datang terus dari pantai dan memasuki zoo dengan pakaian mandi. Ini tidak adil. Ramai kanak-kanak melawat zoo dan paling utama, ini negara Islam. Orang ramai perlu memakai pakaian sopan ke zoo, katanya.

Ahmad berkata, kod berpakaian memerlukan orang ramai memakai pakaian sopan di tempat awam di Dubai, dan Zoo Dubai salah satu daripadanya.

Namun kami menerima banyak aduan daripada pelawat mengenai pakaian sebahagian pengunjung lain dan kami mahu mengelakkan rungutan itu dengan cara lebih baik, dengan meminta orang ramai memakai pakaian sopan, katanya.

Kod berpakaian juga dikenakan di taman di pantai, bangunan dan pusat beli-belah dan peraturan berkenaan menjadi subjek perbahasan kerana ia tidak selalunya diikuti pelawat.[b.harian]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...