ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Ahad, 7 Ogos 2011

Rugi 1.2juta pasal bena perang

Cuak dengar nama bena perang ni..pada yang tak tau lagi ..bena perang ni sejenis serangga perosak..aku pun tak kenal..ni kali pertama aku dengar nama binatang ni..cam pelik je.. trus aku google.Dibawah ada gambar dia. Pasal dia jugak la lebih 200 pesawah mengalami kerugian kira-kira RM1.2 juta apabila seluas 211 hektar sawah padi di kawasan Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) di Kedah dan Perlis rosak akibat diserang makhluk perosak yang dikenali sebagai bena perang.

bena perang

dia ngan kwn2nya mula menyerang..
 [sumber]
Kejadian ini berlaku di  di Kampung Pida 3 1/2, Tunjang.nak tau mana letaknya kampung ni.tanye maidaribendang dia tau kot sebab dia duk kedah..Untuk pengetahuan korang punca kejadian ni sebab pengunaan racun seranga yang berlebihan.Apabila racun berlebihan ia membunuh sahabat ladang seperti labah-labah yang memakan bena perang seterusnya menyebabkan bilangan bena perang bertambah dan menyerang pokok padi.Jadi maknanya dia ni susah mati walaupn guna racun seranga..

 *Cuak aku..lepas ni pesawah2 lak kena berperang ngan binatang ni..kih kih kih..

25 Pengkritik Yang Cuak:

  1. Tunjang le bro..bukan tunjan...hahaha..pida tu merujuk kepada no. tali air...jadi kampung tu duduk dekat tali air(pida) no3.5...dekat kampung tok aku tu bro...harap2 bendang2 depa menjadi musim ni...

    BalasPadam
  2. pasai binatang bena perang ni...dia ni antara salah satu dari pelbagai makhluk perosak dan penyakit kat sawah bendang...mcm siput gondang emas , penyakit padi angin,..

    ishh...susah2 woo nak buat bendang last2 kena penyakit atau serangan macam tu memang kes naya...apapun ada sebab musibah ni melanda....semua ujian dari Allah...harap2 depa yang terlibat redha dan sabar ....

    BalasPadam
  3. dekat ngan kg tok hang ye..tu la pasal bro..hrp2 diaorg tabah la..

    *dah betul kan .tq..

    BalasPadam
  4. alahai dah lah punca rezeki sawah padi tu. tiba2 ade makhluk perosak. naya je. hilang sumber pendapatan.. nyah ko dr sini bena perang!!

    BalasPadam
  5. susah kalau bena perang ni da serang sawah bendang..

    p/s : aq pon baru 1st dengar nama bena perang ni bro..cuak aq..

    BalasPadam
  6. wahhhh. info bagus. sblm ni tak pernah tahu pn binatang ni wujud. hahaha

    BalasPadam
  7. kesiannya..harap2..atok kahiril bersabarlah ye..hihi..=)

    1st time dengar nama binatang ni..=)

    BalasPadam
  8. em..kecian kat pendudk situ..

    BalasPadam
  9. ulasan khairil mmg terbaik....sesuai dgn namanya maidaribendang..kih kihkih

    BalasPadam
  10. Hd:dah org yg pakar bab2 tu ..biasa la.. kih kih kih

    BalasPadam
  11. waaahh..baru tau..
    jht binatang ni ea..huh !

    BalasPadam
  12. cuak pulak dgr name serangga ni.. serius.. first time dgr.. slame ni x tahu.. >.<"

    BalasPadam
  13. huishhh .. kebal gilaaa . tapi first time Tia dengar ni ..

    BalasPadam
  14. err..ade ilmu kebal nih bena perang..nme pon sedap :D

    BalasPadam
  15. huh baru tau pasal bena perang neh. first time eden dongar

    BalasPadam
  16. binatangnya sempoi jer tapi melahap sakan....

    BalasPadam
  17. tunjang.. aku kentut kat umah pun dengar sampai tunjang tu.. haha ^^

    BalasPadam
  18. Wasehhh, nsib la kte bkn peladang :P

    *kesian diorgkn, hncur mcm tu je*

    BalasPadam
  19. eeeeeeeeeiii sngal betool binatang ni...mghabiskan duet manusie je..hehe :P

    BalasPadam
  20. si nilaparvata lugens ni mmg la. sekali die dah menyerang mmg habis padi2 ni. Dia akan suck dekat saluran makanan. habis la pokok tak dapat membesar. Dan kalau kita tengok pokok ni macam layu je, ade la bena perang dekat situ.

    BalasPadam
  21. lamanya tak main kat bendang.. tetiba jer.. tak kena langsung ngan topik..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...