ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Rabu, 18 April 2012

Buku berharga RM44 juta

Buku tertua di Eropah yang masih berada dalam keadaan sempurna, Gospel St. Cuthbert akan kekal di Britain selepas Perpustakaan British mengumpul dana £9 juta (RM44 juta) untuk membeli kitab berkenaan.

Separuh daripada RM44 juta yang diperlukan bagi membeli buku agama Kristian dari kurun ke-7 berkenaan datang dari Dana Memorial Warisan Kebangsaan dengan bakinya dibayar oleh beberapa yayasan amal, tabung amanah dan sumbangan orang awam.

"Kesemua muka surat, ikatan benang buku ini masih sempurna, sekali gus menghubungkan kita dengan nenek moyang kita 1,300 tahun dahulu," kata Ketua Eksekutif, Perpustakaan British, Lynne Brindley.

Ia ditanam bersama mayat seorang pemimpin awal Kristian di Lindisfarne, timur laut England sekitar tahun 687.

Buku berkenaan ditemui semula di Gereja Durham pada 1104 apabila keranda tersebut terpaksa dipindahkan ekoran serangan bangsa Viking.

Buku yang dipinjamkan kepada perpustakaan itu sejak tahun 1979, dijual oleh sebuah persatuan Kristian untuk mengumpul dana bagi tujuan pendidikan dan pemuliharaan gereja.[sumber]
 
*Cuak aku..

3 Pengkritik Yang Cuak:

  1. buku berharga 44 juta?sebab pe la mahal sgt kan?

    BalasPadam
  2. 44 juta tu bleh bukak kilang cetak buku

    BalasPadam
  3. RM 44 juta kalau nak ikutkan masih tak mampu membeli sejarah buku nie..untuk org kristian mesti buku nie sangat bermakna.. :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...