ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Khamis, 29 September 2011

Teksi basikal

Malawi merupakan sebuah negara pertanian yang mempunyai kepadatan penduduk miskin seramai 16 juta orang. Namun, hanya 3,000 buah kenderaan didaftarkan dalam tempoh sebulan.


Kemunculan teksi basikal bukan sahaja mampu mengurangkan kos pengangkutan malah ia mampu sampai ke setiap pelosok kampung. Ia juga sesuai digunakan orang miskin dan yang tinggal di kawasan pedalaman.


Basikal yang paling mendapat tempat dalam hati penduduk Malawi adalah basikal roda standard bersaiz 55 sentimeter dan mempunyai gear tunggal.
Tetapi produk yang paling popular adalah basikal ambulans yang dipanggil sebagai CareCar yang sudah terjual sebanyak 800 unit.

Ia digunakan untuk membawa pesakit dan wanita mengandung dari kawasan perkampungan ke hospital.


*Cuak aku..boleh la buka bisnes basikal kat malawi ni.. kih kih kih..

34 Pengkritik Yang Cuak:

  1. takde la pencemaran udara kan kalau guna basikal macam ni..hee~

    BalasPadam
  2. kalau nak beranak g hospital guna basikal..alamat beranak tgh jln lah..oh tidakkkk...

    BalasPadam
  3. leh den sponsor bagi basikal atuk den kek dioh tu antar kek malawi..

    BalasPadam
  4. malaysia jauh 50 th lebih maju

    BalasPadam
  5. udara mesti terbaik punyer kat sinikan.....tapi bau aku tgk macam tak berapa bagus....tak boleh komen lebih2 sebab tak pernah sampai lagi

    BalasPadam
  6. kita hader ? asap berkepul-kepul ade la.. keh3.. asap roko + asap kenderaan + asap kilang.. mampos semua.. haha

    BalasPadam
  7. oh tidak... bawa wanita mengandung naik basikal... tapi bestnya x der pencemaran udara

    BalasPadam
  8. ambulance. hehe mcm xcaye je kan..org tu nak beranak,, tunggu ambulance tu lg,hahah

    BalasPadam
  9. uiiii pakai basikal je?ermm ada kebaikan dan ada keburukan..paling senang kebaikan dia ialah takyah keluar duit minyak, no traffic jams, tak payah susah cari tempat parking..keburukan dia?huiiii boleh terberanak la org yg tgh sakit nak beranak tu oiiiiiiii

    BalasPadam
  10. macam malaysia tahun 50 an dulu..serius

    BalasPadam
  11. agak2 berapa caj sekali naik tu yer??

    BalasPadam
  12. mesti sihat2 kan asik bersenam free je. dpt bina otot lg. heee

    BalasPadam
  13. basikal jadi ambulan.. hebat tu..

    BalasPadam
  14. kesian kat tukang kayuh je la..:p

    BalasPadam
  15. jimat kos jugak kan .. tak pakai minyak ..

    BalasPadam
  16. kenapa depa tak buat beca ye?..

    BalasPadam
  17. fuhh.. untungla kat malaysia ni ade van ambulans

    BalasPadam
  18. o0o0o0o...mungkin kat sana basikal je kot yg dibenarkan...

    BalasPadam
  19. perit gak kehidupan mereka di sana..kesian aku melihat ekonomi negara mereka..apapun dorang seolah-olah tidak mengeluh malah kelihatan hepi berbasikal..

    ada hikmahnya disebalik berbasikal neh..sekurang2nya tiada pencemaran di udara..namun begitu basikal ambulans itu harus diimproved hehe seperti kiri kanan dilindungi hehe..

    BalasPadam
  20. kalo ibu2 y nk beranak buln dpn,buln ni kna btolak dh p ospitl..bjaga2.. ^_^

    BalasPadam
  21. msti udara diorang kurang tercemar kan.. bagus kalo mcm ni ..:D

    BalasPadam
  22. Lebih mesra alam ni...tak ada pencemaran ! huhu...cuak!

    BalasPadam
  23. mmg taf lah kaki dorang kan. hari2 kayuh beskal je. ;)

    BalasPadam
  24. bagus jugak naik basikal..takda pencemaran udara mcm kat malaysia ni kan..huhu

    BalasPadam
  25. 3000 buah kenderaan yg didaftarkan tu basikal la yer?

    BalasPadam
  26. yana:bukan..kenderaan mcm motor dan kereta yg didaftarkan...basikal tk didaftarkan..

    BalasPadam
  27. best jugak! dapat exercise + dapat duet + dapat kurangkan pencemaran

    BalasPadam
  28. mmg terbaiklah..pencemaran pun tak ada..:)

    BalasPadam
  29. hehe macam2 ye,siap ade basikal ambulans lg hehe

    BalasPadam
  30. dorang ni kuat kan..banyak betol tenaga nak angkut2 org guna basikal ni..kita kejap je dah pancit. muahaha

    BalasPadam
  31. mcm mcm haish...patut sume kurus kurus..dok kayuh beskal hari hari

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...