ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Ahad, 18 September 2011

Lapangan terbang terbesar di dunia

Lapangan terbang Heathrow di London, Britain mungkin disenaraikan sebagai lapangan terbang paling sibuk di dunia sejak 11 tahun lalu, tetapi ia akan berubah selepas Lapangan Terbang Daxing di Beijing, China dibuka kepada umum.

Lapangan terbang Heathrow
Lapangan Terbang Daxing kini dalam pembinaan dan dijangka siap pada 2015 dan akan dilengkapi dengan sembilan landasan di kawasan seluas 54 kilometer persegi.

Terminal terbesar itu dijangka menerima penumpang seramai 120 juta hingga 200 juta setahun, iaitu dua atau tiga kali ganda daripada jumlah penumpang tahunan di Heathrow.

Kesesakan laluan udara di China terus meningkat pada 2010, mencecah 268 juta penumpang setahun, iaitu pertambahan 16.1 peratus berbanding 2009.

China merancang untuk menambah lagi jumlah lapangan terbang daripada 175 kepada 230 dalam tempoh lima tahun akan datang dan membeli sekurang-kurangnya 4,300 pesawat baru menjelang 20 tahun akan datang.[sumber]

*Cuak aku..Kadang2 kita rasa kita dah buat yang terbaik..tapi bagi orang lain apa yang kita rasa terbaik itulah yang paling menyusahkan..entah la....susah nak puaskan hati semua orang kan..kih kih kih..

23 Pengkritik Yang Cuak:

  1. bagusla tu..malaysia bila nak buat jugak hehehehe

    BalasPadam
  2. hurm terbaik tu memang tak sama untuk semua org..

    BalasPadam
  3. sesak kat laluan udara...waaaahhhhh...parah ni hahaha

    BalasPadam
  4. erm,,,malaysia hutang byk g x setle..cm na nk wat..

    habes2 naekkn cukai itu cukai ini..

    rakyat jd mangsa..aduyai..

    BalasPadam
  5. semua negara berlumba-lumba nak maju. adeh. sabar je la.

    BalasPadam
  6. China sedang mendahului dunia dlm semua segi sekarang ni...

    BalasPadam
  7. memudahkan perjalanan tapi bertambah sesak la lalu lintas udara...hihi..

    BalasPadam
  8. industri makin berkembang bro...orang makin nak kejar masa...;)

    BalasPadam
  9. Memang besar. ini memang mencuakkan..haha

    BalasPadam
  10. negara dia manusia ramai sangat le. sbb tu la kene maju. hahah

    BalasPadam
  11. banyanye epot diorang eyh,huh

    BalasPadam
  12. Negara diaorang besar, kapasiti penumpang pun besar, jd kenalah bina airport yang besar!!

    BalasPadam
  13. pergh..boleh tahan besarnye..hurm...dapat pergi best ni..:)

    arul...nice header tu aw..:)

    BalasPadam
  14. nk beli pesawat at least 4300 ? mknanya makin bertambah la bilangan kapal terbang yg terbang di udara nanti.. makin sesak laluan udara nanti.. silap2 kena buat trafic light plak kt atas awan.. haha

    BalasPadam
  15. ini akan buat dunia makin kecik..:p

    BalasPadam
  16. peh china ni makin maju lah nampaknya...

    BalasPadam
  17. besar betul lapangan terbang tu, mmg sesuai lah kn sbb china kan mmg populasi besar.. :)

    BalasPadam
  18. tak lamo lei bus stand pilah tu nak buek airport..huhu

    BalasPadam
  19. wahhh besar gila..
    bila malaysia pulak nak ade cmtu tah

    BalasPadam
  20. lg besar lg senang nk kena serangan pengganas (pengganas kn suka bab2 cenggini)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...