ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Ahad, 18 September 2011

Coklat ganti bersenam

Nampaknya lepas ni korang boleh la makan coklat dengan tanpa  rasa bersalah kerana saintis mendedahkan coklat gelap mempunyai bahan yang meningkatkan keupayaan otot, sama seperti dengan menggunakan mesin larian di gimnasium.

Menurut penyelidik Universiti Wayne State, Amerika Syarikat, kajian mengenai bahan epikatekin di dalam coklat gelap ke atas tikus makmal mendapati bahan itu meningkatkan tenaga di dalam otot, membolehkan haiwan itu melakukan senaman dengan lebih lama.

Tikus diberikan epikatekin mampu bersenam sama seperti tikus yang diletakkan di atas mesin larian setiap hari dan saintis akan mengkaji sama ada kesan serupa dapat dilihat pada manusia.

“Senaman seperti aerobik, berlari dan berbasikal meningkatkan jumlah sel mitokondria yang memberi tenaga kepada sel otot.

“Epikatekin mempunyai kesan sama dalam meningkatkan jumlah mitokondria, terutama pada otot jantung dan rangka,” menurut ketua penyelidik, Dr Moh Malek.[sumber]

*Cuak aku..sapa2 yang malas nak bersenam boleh la makan coklat depan tv.. kih kih kih

29 Pengkritik Yang Cuak:

  1. betul ke bro..lepas ni kena cari coklat banyak2 le...

    BalasPadam
  2. hii salam kenal iya dari vira .. :)
    jangan lupa mapir keweb vira iya di http://www.rumahkiat.com/ vira mau berbagi pengalaman nih.:)
    wah bagus juga iya blog ka2 ... ^_^ good luck iya.....

    BalasPadam
  3. lah macam tak percaya je. betul ke ni? rasanya macam makin gemuk je kalau makan cokelat. huhu

    BalasPadam
  4. khairil:tk tau la ..tp dah santis kata..btul la kot..

    vira:wasalam..ok..tq

    eyfa:tu la pasal..

    BalasPadam
  5. huhu cokelat lah punca gigi asyik lubang dan patah masa kecik2 dlu. haha :P

    BalasPadam
  6. hebat..! :D tapi tepaksa mau cari coklat less sugar.. =_='

    BalasPadam
  7. haha..beli stok coklat banyak2 la lepas ni..hee~

    BalasPadam
  8. tapi den tak goma coklet..konolah bersonam yo nampak eh.

    BalasPadam
  9. heh? klu 3-4 mggu makan coklat ni,otot membesar dan lemak betaburan.,auu seram

    BalasPadam
  10. aper pun jgn mkn banyak coklat.byk kalori klu tk bersenam

    BalasPadam
  11. lohh patut la gua maintain slim je wlpn tak bersenam lgsung.. sebab gua selalu mkn coklat time tengah study dan tgk drama.. keh3

    BalasPadam
  12. woahhh.

    makan sambil menonton kartun, itu sangat best.

    tapi.... bia betikkk.
    kalo gemuk tibe2 camane??

    BalasPadam
  13. suke coklat tpi tk elok mkn bnyk2.. gigi lobang.. huhu

    BalasPadam
  14. kadar bepatutan xpela...kalo dh setiap jam ngap....gomoklah

    BalasPadam
  15. wah wah wah... serius awesome./.

    BalasPadam
  16. alamak amy kurang minat gan coklat la..cam ner

    BalasPadam
  17. aku tau coklat bleh hilang kan stress jer huhuhu..

    eh aku pun ada draft pasal coklat..sbb ko dah publish dulu lain kali la aku publish kihkihkih

    BalasPadam
  18. ehhh...betul?

    tak payah la lari2 manja lagi pasni..hahaha...

    BalasPadam
  19. paris:gomok??bahasa n9 tu..

    shaherah:ye la tu..

    amy:cam tu kena senam lah..

    gonjeng:post je lah..leh sama.. kih kih

    BalasPadam
  20. pernah beli 10 keping coklat.bkn sbb coklat tu sedap tp sebab promotion.sekeping rm1.cadbury u...mn nk dpt semurah tu!

    p/s coklat lover = me

    BalasPadam
  21. uish..coklat juga boleh mengubah mood seseorang daripada kurang happy kepada happy..cayalah coklat ! wewiiit~

    BalasPadam
  22. oh..makan coklat la bnyak2 pas ni..

    BalasPadam
  23. nasib baik arisha slalu makan coklat ;) ada kebaikannya juga ya!

    BalasPadam
  24. tak suka coklat..
    manis sangt..:)

    BalasPadam
  25. yeahh , boleh makan cekelat banyak2 .. haha !

    BalasPadam
  26. kah kah kah..coklat memang ade kebaikan pun, bukan keburukan je..

    BalasPadam
  27. Yaa..memang banyak kebaikan coklat ni. Sebab tu saya ni penggemar coklat!hee

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...