ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Ahad, 1 Januari 2012

Negara paling awal sambut tahun baru

Samoa menjadi negara pertama di dunia meraikan sambutan tahun baharu 2012 kerana garis masa antarabangsa meletakkan negara yang terletak di kepulauan Pasifik itu 24 jam lebih awal berbanding masa di negara-negara lain. 

Samoa dan negara jirannya, Takelau terletak hampir dengan Garisan Tarikh Antarabangsa yang merentasi Lautan Pasifik secara menegak. 

Kedua-dua set gugusan pulau itu mengambil keputusan untuk menjajar semula diri mereka dari bahagian Amerika ke arah bahagian Asia pada tahun ini. 

Langkah itu sekali gus membuatkan Samoa menjadi negara pertama yang menyambut tahun baharu. Rakyat Samoa mengadakan sambutan tahun baharu pada tengah malam Khamis, 29 Disember 2011. 

Samoa juga melepasi hari Jumaat dan terus berada dalam zon waktu 12:01 tengah malam pada malam tahun baharu. Maka tidak hairanlah jika pantai-pantai di negara tersebut dipenuhi oleh pengunjung dan rakyat tempatan yang ingin berpesta.[sumber]


*Cuak aku..Selamat tahun baru kepada semua geng2 cuak dan pada mereka2 yang datang meawat blog ni.. terima kasih banyak2..kih kih kih

1 Pengkritik Yang Cuak:

  1. abes tu org islam kt sn x semayang jumaat la yek?

    slmt thn br arul!

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...