ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Isnin, 9 Januari 2012

Berdosa jadi ahli Facebook?

Seorang ulama Iran menetapkan web media rangkaian sosial popular di seluruh dunia, Facebook bercanggah dengan ajaran Islam sekali gus berdosa menjadi ahlinya kerana menggalakkan peri laku tidak bermoral.

Ulama kanan itu, Ayatollah Lotfollah Safi-Golpaygani memberi pandangannya mengenai Facebook dan keahlian warga negaranya dalam web berkenaan ketika sesi soal jawab dengan agensi berita ISNA, semalam.

“Pada asasnya, perbuatan melayari mana-mana laman web yang menggalakkan peri laku tidak bermoral dan melemahkan pegangan agama bercanggah dengan Islam dan tidak dibenarkan selain menjadi ahli adalah haram. 
 
“Hanya penggunaan laman web yang menekankan kriteria agama dan tidak membawa kepada sebarang peri laku atau etika tidak bermoral, tiada masalah,” katanya.

Di Iran, biasa bagi ulama kanannya ditanya mengenai dasar isu sosial sama ada ia sejajar dengan nilai Islam. Jawapan mereka akan dianggap sebagai satu peraturan.

Meskipun kerajaan mengenakan banyak sekatan terhadap internet, seramai 17 juta penduduk Iran ahli Facebook, lapor perangkaan rasmi pada 17 Oktober lalu.

Oleh kerana Facebook popular di kalangan generasi muda, pemerhati percaya bilangan penduduk Islam yang mempunyai akaun Facebook lebih tinggi daripada angka itu. Iran mempunyai 70 juta penduduk, 60 peratus daripada mereka berusia di bawah 30 tahun.

Lebih lima juta laman web dikenakan sekatan di Iran tetapi warga negara itu masih mendapatkan akses menggunakan perisian proksi dan rangkaian persendirian maya (VPN).[sumber]
 
* Cuak aku..

3 Pengkritik Yang Cuak:

 1. pd sy yg jatuh berdosa tu bla wujudnya pelanggaran terhadap hukum allah.contoh upload pic yg x ttp aurat

  BalasPadam
 2. susah skit nak hurai benda nie sebab aku pun tak arif sangat..tapi cuba kita pandang dari sudut positif benda ini boleh digunakan untuk kebaikan jugak..FB juga boleh digunakan untuk menyebarkan syariat islam..hehe

  Regards,
  -Strider-

  BalasPadam
 3. itu untuk ahli2 fesbuk yg muka diaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa je 24jam on9..huhu

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...