ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Ahad, 26 Februari 2012

Lelong kartun dapat RM120 juta

Lukisan artis Roy Lichtenstein bertajuk Sleeping Girl yang diinspirasikan daripada buku komik dijangka dapat dilelong pada harga AS$40 juta (RM120.4 juta) oleh rumah lelongan Sotheby's di New York pada 9 Mei depan. 

Lukisan tahun 1964 yang memaparkan seorang wanita berambut perang dan seksi itu merupakan sebahagian daripada siri lukisan Lichtenstein.

 Ia disifatkan sebagai hasil karya terhebat dunia seni pasca perang Amerika Syarikat. 

"Sleeping Girl ialah salah satu karya terbaik kurun ke-20. Ia sebaris dengan lukisan ikonik wanita oleh pelukis seperti Pablo Picasso, Constantin Brancusi dan Amedeo Modigliani. 

"'Gadis-gadis' Lichtenstein sememangnya antara hasil karya Lichtenstein yang paling dikehendaki pada hari ini. Sleeping Girl didambakan oleh para peminatnya sejak ia dihasilkan pada tahun 1964. Lukisan ini amat segar dan bertenaga, seolah-olah ia baru dilukis semalam," kata Ketua Seni Kontemporari Seluruh Dunia Sotheby's, Tobias Meyer. 

Lukisan yang menjadi sebahagian daripada Jualan Seni Kontemporari Sotheby's akan dipamerkan di Los Angeles, Hong Kong, London dan New York sebelum dilelong.[sumber]
 
*Cuak aku.. wow..lelong kartun dapat 120 juta..memang tak agak2 ni..kih kih kih

2 Pengkritik Yang Cuak:

  1. lps ni nak lukis kartun la..mana tau bertuah dilelong harga tinggi..hahaha..*berangan ja lbh :)


    *mmng cantik lukisan ni ^_^

    BalasPadam
  2. lps ni nak lukis kartun la..mana tau bertuah dilelong harga tinggi..hahaha..*berangan ja lbh :)


    *mmng cantik lukisan ni ^_^

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...