ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Jumaat, 17 Februari 2012

4 tahun hidup di katil

Brenda Flanagan-Davies kini menjadi wanita paling gemuk di Britain dan masalah itu menyebabkan dia tidak pernah meninggalkan rumahnya sejak empat tahun lalu.

Di kediaman yang dibiayai pembayar cukai itu, Brenda, 43, juga tidak pernah sekali pun duduk di ruang tamu kerana dengan berat 254 kilogram, dia tidak mampu berjalan dari katil ke situ.

Berasal dari Gateshead, Brenda kini menjadi wanita paling berat di Britain disahkan selepas kematian Sharon Mevsimler pada 2010.

Ketika meninggal dunia, berat Sharon ialah 286 kilogram.

Media semalam melaporkan, Brenda memakan lebih 6,000 kalori sehari, termasuk sembilan bar coklat dan tiga liter minuman berkarbonat.

Jumlah kalori yang disarankan bagi wanita dewasa hanya 2,000.Saiz badan yang besar melampau itu memaksa Brenda terperap di katil dan disebabkan ketagihannya untuk makan, sebuah peti sejuk padat berisi coklat dan minuman ringan ditempatkan di sebelahnya.

Kini, Brenda merayu bantuan selepas doktor memberinya amaran supaya mengubah sikap atau berdepan dengan maut dalam waktu terdekat.Kata Brenda, dia menghabiskan masanya di atas katil semata-mata.

“Tetapi itu bukanlah hidup sebenar,” katanya.Menurut Brenda, dia mencuba pelbagai disiplin pemakanan tetapi ia tetap gagal menghalangnya untuk makan.“Saya tak mampu berjalan ke bilik mandi yang terletak hanya enam meter dari katil tanpa tercungap-cungap,” katanya.

Menyedari serba terbatas, Brenda berkata, dia benci hidup begitu dan bercadang mahukan anak sementara masih mampu.Masalahnya, kata Brenda, dia tidak cukup sihat untuk hamil.

Pemeriksaan doktor mendapati, tabiat pemakanan Brenda mengancam nyawanya kerana berat badan bekas pembantu kedai itu menekan pelbagai organ dalamannya.

“Bagaimanapun, saya mahu makan terus-terusan dan tak mampu melawan ketagihan itu. Saya perlukan bantuan,” katanya.Brenda dimaklumkan, jantungnya begitu terbeban dan amat berisiko untuk dibedah.

Kata Brenda, dia tidak mahu mengalami nasib sama seperti Sharon - ibu kepada empat anak - yang meninggal dunia hanya 13 bulan selepas menjalani pembedahan mengikat saluran perut.Kini, katanya, dia terlalu takut untuk keluar rumah kerana bimbang terjatuh dan tidak mampu berdiri semula.

Saya juga sukar untuk keluar masuk kereta, sentiasa bimbang jika kerusi tempat saya duduk akan patah dan terasa sangat malu apabila semua orang memandang,” katanya.[sumber]
 
*Cuak aku..Jagalah kesihatan badan anda..kih kih kih

5 Pengkritik Yang Cuak:

 1. huishh suruh dia masuk the biggest loser. sebab dia macam tak cukup willpower lagi tuh.

  macam la arul kenal dia kan :D

  BalasPadam
 2. sbnr nyer dia boleh je ubah.. dia kena ubah fikiran..kalu ikut je nafsu mmg smpi bla2 pon x kn berjaya

  BalasPadam
 3. Bahana makan tak makan bismillah.. hehehe..

  BalasPadam
 4. cuba bagi dia mkan herbalife. agak2. jadi x ..hik3

  BalasPadam
 5. naiemah pon kuat makan jga..tp dia ni berlipat kali ganda kuat mkn..huishh...!!! bahaya btol.. =..=""

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...