Satu penyelidikan mendapati, tabiat suka minum setin air karbonat
dan minuman manis dalam sehari, boleh meningkatkan risiko penyakit batu
karang sebanyak hampir suku peratus.
Kajian terbaharu pakar perubatan Hospital Wanita dan Brigham di
Boston, Amerika Syarikat (AS), Dr. Gary Curhan itu mendapati, hubungan
antara jenis cecair dan batu karang mungkin bergantung kepada jenis
minuman yang diambil.
Kami mendapati pengambilan minuman yang mempunyai kandungan gula tinggi boleh meningkatkan risiko pembentukan batu karang.
Individu yang minum air karbonat dan minuman manis sebanyak setin
atau lebih dalam sehari, berdepan risiko sebanyak 23 peratus untuk
membentuk batu karang dalam buah pinggang mereka," jelasnya.
Kira-kira tiga daripada 20 lelaki Britain dan seorang daripada 20
wanita mempunyai tanda-tanda batu karang pada peringkat tertentu dalam
usia mereka dan mereka dinasihati minum air masak bagi mencegah
pembentukan penyakit batu karang.
Malah kajian Curhan yang dijalankan terhadap 194,095 pesakit dalam
tempoh lapan tahun mendapati, sesetengah jenis minuman boleh memberi
manfaat kepada orang ramai.
Sebagai contoh katanya, air kopi, teh dan jus oren boleh mengurangkan tahap pembentukan batu karang.[utusan]