ituini. Dikuasakan oleh Blogger.

Sabtu, 17 Disember 2011

Wanita Terkecil Didunia

Si Kecil Iyoti Amge yang genap 18 tahun semalam, sudah berjaya memenuhi impian besarnya - menjadi wanita terkecil, di dunia.Remaja setinggi 59.7 sentimeter dan mempunyai berat badan lima kilogram ini, berjaya merampas ‘takhta’ itu daripada seorang wanita Amerika Syarikat, Brigette Jordan yang mempunyai ketinggian 60.96 sentimeter.

Dengan gembira, Iyoti berkata, “Sudah menjadi impian saya sejak beberapa tahun untuk dikenali sebagai wanita terkecil dunia. 

Sekarang saya tidak perlu menunggu lama lagi!”Semalam, wakil dari Rekod Dunia Guinness mengukur beliau dan secara rasmi isytiharkannya sebagai wanita paling kecil di dunia.
 
Dia menyambut hari jadinya dengan sebuah kek yang hampir sama besar dengan tubuhnya.Iyoti dari Nagpur India, mengalami penyakit kerdil dinamakan ‘achondroplasia’ yang menyekat pertumbuhan sejak usianya satu tahun.

Masalah pertumbuhan menyebabkan tulangnya rapuh dan menyebabkan dia memerlukan penjagaan untuk seumur hidupnya.Tetapi, Iyoti yang juga seorang pelakon baru tidak akan membiarkan masalah kesihatannya menghalang dia daripada berlakon dalam dua filem Bollywood tahun depan.[sumber]

*Cuak aku..

7 Pengkritik Yang Cuak:

 1. saiz cam bayi je tapi rupa2nya dah 18 tahun..ringan pula tuh..kuasa Allah s.w.t

  BalasPadam
 2. lohh siap boleh bertongkat kt botol lagi !! mmg kecik la.. pakai baju saiz baby la kan..


  pstttt.. lama menyepi.. kemana menghilang ?? sihat ?

  BalasPadam
 3. tambah tggi botol pepsi tu sm da dgn tggi dia

  BalasPadam
 4. botol pepsi tu yang berapa liter yek? botol kecik ke besar?:D

  BalasPadam
 5. Wow..tggi cket je dr btol pepsi..

  BalasPadam
 6. alololo..omeynye..kacil lg,heehe

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...